
Rulings of the Tax Commissioner

October 5, 2006

Re: Request for Ruling: Retail Sales and Use Tax

Dear *****:

This will reply to your letter in which you request a ruling on the application of Virginia
Retail Sales and Use Tax to the business activities of your firm, ***** (the "Taxpayer"). I
apologize for the delay in responding to your letter.

FACTS

The Taxpayer is a business process software company that specializes in the sale of
accounting software to customers located inside and outside Virginia. The Taxpayer
delivers its software products to customers over the Internet. The software is hosted on
the Taxpayer's servers or on customers' servers.

The Taxpayer is now offering customers a document scanning, storage and retrieval
service that can be used with the Taxpayer's accounting software. The Taxpayer has
partnered with two unrelated companies to provide the document scanning, storage
and retrieval services. One company will scan and image paper copies of documents
that are then indexed and routed to the Taxpayer's system. The second company will
provide scanning and indexing software that is embedded in the Taxpayer's software
and allows customers to scan their own documents, key and edit information related to
those documents on their personal computers and then upload the data to the
Taxpayer's accounting system.

The Taxpayer seeks a ruling on its sales tax collection responsibilities with respect to
sales of the scanning services and related software.

RULING

Document Scanning Services

Document Number: 06-103
Tax Type: Retail Sales and Use Tax
Brief Description: Collection with respect to sales of the scanning services and related software
Topics: Collection of Tax
Date Issued: 10/05/2006
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Virginia Code § 58.1-609.5 1 provides an exemption from the retail sales and use tax
for:

Professional, insurance, or personal service transactions which involve sales
as inconsequential elements for which no separate charges are made . . .
and services not involving an exchange of tangible personal property which
provide access to or use of . . . the Internet and any other related electronic
communication service, including software, data, content and other
information services delivered electronically via the Internet.

The Department has traditionally treated scanning services as a nontaxable service if
the data is transferred electronically to the customer. Scanning and imaging services
that include the transfer of scanned information to the customer on a diskette or other
tangible medium is a taxable retail sale. See Public Document (P.D.) 01-218
(12/19/01), which discusses a taxpayer that provided corporate history and archival
services to businesses. The taxpayer purchased scanning and image editing services
from third party vendors that provided the scanned and imaged information to the
taxpayer via computer diskettes. The Department ruled that the transaction was
subject to sales and use tax based on the tangible personal property (the diskettes)
exchanged as part of the transaction.

Based on the information provided in your letter and over the telephone, the
Taxpayer's customers access and use the scanned data over the Internet. There is no
transfer to customers of tangible personal property containing the scanned information.
Based on the exemption provided in Va. Code § 58.1-609.5 1, the transaction is not
taxable; therefore, the Taxpayer is not required to charge and remit Virginia sales tax
on the charges billed to customers for the service. If, however, the Taxpayer provides
the scanned information to customers on a tangible medium, such as a computer
diskette, CD or DVD, the total charge for the Taxpayer's service is subject to the
Virginia sales and use tax. See Va. Code § 58.1-602, definition of "sales price."

Software Sales

The Taxpayer indicates that the scanning and imaging software is delivered to
customers over the Internet. If this is the case, the sale of the software is not subject to
Virginia sales and use tax. This position is consistent with the exemption provided in
Va. Code § 58.1-609.5 1 and prior rulings of the Department that distinguish between
information provided electronically and in tangible form. See P.D. 91-224 (09/23/91)
and P.D. 95-68 (03/30/95).

Software Training

The Taxpayer may provide software training to customers under separate contracts.
The Department's policy with respect to training services is well established. Training
services included with the sale of software are generally taxable if the sale of the
software is taxable. Training services provided under contracts that are separate from
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the sale of taxable software are exempt from the tax. The Department has issued
numerous public documents that address this issue including P.D. 94-251 (8/12/94),
P.D. 96-88 (05/14/96), P.D. 96-348 (11/25/96) and P.D. 03-31 (04/09/03).

Location Where Contract Signed

The Taxpayer inquires if the location where contracts are signed affects the taxation of
transactions with its customers. Virginia Code § 58.1-603 imposes the Virginia retail
sales tax on "every person who engages in the business of selling at retail or
distributing tangible personal property in this Commonwealth . . . ." [Emphasis added.]
Virginia Code § 58.1-602 defines "sale" as:

any transfer of title or possession, or both, exchange, barter, lease or rental,
conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever, of
tangible personal property and any rendition of a taxable service for a
consideration . . . .

The location where a contract is signed does not control the taxation of retail sales
transactions. Rather, the location of the transaction itself is the controlling factor. If the
transaction is a "retail sale," as the term is defined in Va. Code § 58.1-602, and title or
possession of tangible personal property is transferred to the customer in Virginia, the
transaction is subject to Virginia sales tax. The same is true if taxable services are
provided to customers in Virginia.

Dealer Registration Requirements

Title 23 VAC 10-210-460 discusses the criteria that the Department uses to determine
if businesses must register for the collection of Virginia's retail sales and use tax.
Subsection C defines "dealer" to include a person who sells or offers for sale at retail,
tangible personal property. Based on the information in the Taxpayer's letter, the
software and scanning services are sold and transferred to customers electronically.
For this reason, the Taxpayer is not required to collect and remit sales tax to the
Department on the charges billed for these services. If the Taxpayer begins delivering
software or scanned information to customers by tangible mediums such as diskettes
or CDs, the Taxpayer will be required to register for the collection of Virginia sales tax
on those sales.

As a service provider, the Taxpayer is considered the user or consumer of materials,
equipment and other tangible personal property purchased for use in providing its
services. Virginia sales or use tax should be paid on purchases made for use in
providing these services. Title 23 VAC 10-210-4040 E discusses the tax
responsibilities of service providers.

The responses in this letter are based on the facts presented in your letter and over
the telephone as summarized above. Any changes in facts or the introduction of new
facts may lead to a different result.
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The Code of Virginia sections, regulations and public documents cited are available
on-line at www.tax.virginia.gov in the Tax Policy Library section of the Department's
web site. If you have any questions concerning this ruling, please contact ***** in the
Department's Office of Policy and Administration, Appeals and Rulings, at *****.

Sincerely,

Janie E. Bowen
Tax Commissioner

AR/52509S
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